Le millésime 2022, certifié en bio et biodynamie, se compose de 85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon et 5% Cabernet Franc. La vinification est naturelle, sans intrants, avec des levures indigènes, suivie d’un élevage de 12 mois en barriques, amphores et foudres. Nos œnologues conseils, Éric Boissenot et Marco Balsimelli, supervisent chaque étape pour garantir l’équilibre et la qualité du vin.
92-94/100 - Outre des notes de bois frais, le bouquet de Doyac révèle une multitude de facettes avec, par exemple, des nuances crayeuses, des parfums de sureau, de pivoines, de menthe et de réglisse. C'est en bouche que Doyac souligne de manière encore plus pertinente sa fraîcheur. Il la doit a une acidité structurante, bien aiguisée, qui assure tempérament et persistance aromatique. Les tannins, un peu serrés mais bien intégrés, offrent de la puissance et de belles perspectives de garde, communément avec la structure acide, bien évidemment. Un vin de caractère qui demande à s'épanouir et qui dispose d'un excellent potentiel - 2028-2042-
Yves Beck
16,25/20 - 91/100 - Couleur pourpre, aux reflets noirs. Joli nez intense, fin, fruité et pur. Nuances de fruits noirs et d'épices. Minutieux en entrée de bouche, très aromatique au milieu, le vin se développe sur un toucher délicat, un corps fondant, vers une finale juteuse, parfumée, sans que le tannin soit marqué. Une approche tout en minutie tactile. C'est très bon. Assemblage: 85% merlot, 10% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc. Degré d'alcool:14°5 - pH: 3,59 - IPT: 93 Rendement: 16hl/ha (grêle le 20 juin)- Vin Bio et en Biodynamie
JM Quarin
90/100 - Inky colour, the texture is rich and ripe, more Argentina than Bordeaux. Full tannic frame also, but this good quality, cocoa powder, espresso, dominant and concentrated walks the line, maintaining balance. Aged in barrels, amphora and oak casks.
JANE ANSON
91-92/100 - A linear and right red with blackcurrants, hints of oranges and some hazelnut. Medium body. Chewy yet fine tannins.
James Suckling
89-90/100 - Le nez évoque les fruits rouges, la bouche est dense, serrée et se termine sur des tanins encore un peu fermes. Il va s’arrondir à l’élevage.
RVF - Olivier Poels
94-95/100 - Le nez attrape le dégustateur et l’emmène dans le pays de la mûre, de la myrtille et du cassis. C’est pur, frais et surtout élégant, tout comme en bouche. Les merlots (75%) sont dotés d’une belle maturité, les 15% de cabernet sauvignon apportent de la droiture tandis que les 10% de cabernet franc donnent de la tension. Ce vin est pensé sur la délicatesse et sur son caractère ciselé. Doyac ne manque pas le rendez-vous 2021 et révèle les belles parcelles de ce Haut-Médoc. Il jouera sur deux tableaux: le plaisir de la jeunesse et la garde.
Terre de Vins - Sylvie Tonnaire
90/100 - Earthy red with notes of bark, olives, black fruit, and walnut husk. It’s medium-bodied with a creamy, caressing texture. Soft and juicy. 80% merlot, 12% cabernet sauvignon and 8% cabernet franc. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. Drink or hold.
James Suckling
94-95 /100 - D’abord sur la réserve, le nez de Doyac en primeur s’ouvre progressivement vers un fruit noir délicatement camphré, terrien et racinaire, très ancré dans son terroir. Une identité à part, qui se confirme en bouche: tonique, vibrante, élancée, elle arbore un fruit rafraichissant, des tanins précisément définis et une énergie revigorante, qui tient le vin jusqu’à la finale, très salivante
Sylvie Tonnaire - TERRE DE VINS.
94-96. - This biodynamic wine includes flavors of a dark chocolate slab and rich cherries mid palate. Flavors are rich, with silky tannins, and well- integrated acidity. A dark beauty. Pleasant acidity, mild cherries and mint on the finish. Consider pairing with foie gras or roasted duck.
Tom Mullen. FORBES/VINO VOICES.
91. - Sappy cassis and cherry fruit, bright and focused, a good fist of tannins lightened up by slate minerality. An impressive sense of momentum. Max de Pourtalès is the owner here - a former Parisian banker who changed career to buy this estate in 1998.
Jane Anson - Decanter - « Best Bordeaux Médoc & Haut-Médoc, Listrac & Moulis 2020 wines tasted en primeurs ».
The 2019 Doyac is a little gem. Lovely, pure black cherries and red plummy fruit feature on the nose, which is discreet at first and then opens with aeration. The palate is soft and fleshy, offering plenty of vivacious red fruit and just a touch of spiciness toward the persistent finish. Probably costing not a fortune, this comes recommended. Drinking window: 2023-2038
92 /100 -VINOUS- Neal Martin-Dec. 2021
January 2022 - This is a beautifully crafted and savory red with plum, brambleberry and light chocolate aromas and flavors. Hazelnut as well. It’s flavorful and long. The mouth-feel is very silky. 75% merlot and 25% cabernet sauvignon. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. Drink after 2024.
93/100- JAMESSUCKLING.COM
93/100 - 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon. Garnet red with purple reflections. Subtle and filigree bouquet with fruity and refreshing notes. Tones of red berries and spices followed by a touch of eucalyptus. On the palate, the wine has body thanks to its tannins which give it fullness while the structure ensures a juicy side while emphasizing the aromatic expression until the end of the mouth. A promising wine that we can certainly appreciate in its youth but which has the substance to spend time in the cellar. 2024-2037
Yves Beck
91-93 /100 - The 2019 Doyac offers blackcurrant, boysenberry and cedar on the nose, Neal Martin - VINOUS
94-95 /100- A dark ruby and a delicate nose on dark chocolate and hints of blood orange. From the start the precision is astounding, the balance is superb, the aromatic palette just as much, from the cigar box to the variation of black fruits. Doyac is in the game!
Sylvie Tonnaire - TERRE DE VINS
92. Decanter. Jane Anson, dégusté le 10.11.2020 in Bordeaux Located in St-Seurin-de-Cadourne, a high-quality location with excellent gravel terroir. Good quality, young and a little austere right now, but there is personality here and depth to the blackberry and raspberry fruits. Enjoyable crushed mint leaf on the finish. A yield of 30hl/ha, 25% new oak, clay-limestone soils. In biodynamic conversion, with certification for the 2019 vintage. Interesting family here also - owner Max de Pourtalès used to work in finance in Paris and Germany, and his wife is an actress in New York.
Jane Anson
Grade 91. Blackcurrant, spiced-cherry, pine and licorice aromas. It’ s medium-bodied with fine, integrated tannins.Plenty of fruit. From organically grown grapes. Drink or hold.
James Suckling
16/90. Jean Marc Quarin. Mars 2019. Ma meilleure note donnée à ce cru en primeur. Couleur noire, très fruité en milieu de bouche, avec de l’éclat dans la saveur, le vin évolue puissant, vers une finale enrobée, même si le toucher demeure légèrement tannique. Un assemblage à dominante merlot, un sol argilo calcaire et un petit rendement lui profitent cette année. Vignoble en viticulture biologique depuis 2016. assemblage : 80% merlot, 20% cabernet sauvignon. Degrés d’alcool: 14°. Rendement: 30 hl/ha. 20027-2037
Jean Marc Quarin
16. Jancis Robinson. Décembre 2020. Cru Bourgeois Supérieur. 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon. Organic certification (Biodynamic practices). Bright and expressive with a minerally, red-fruit edge. Lots of fruit and energy . Chalky tannins. Fresh and dry on the finish despite the glow of alcohol.(JL).
Jancis Robinson
Barrel Sample. This rounded wine is both full and well structured. Its acidity, black currant fruitiness and blackground of wood aging are set to age this wine well over the medium term. Drink from 2022. 88-90.
Wine Enthusiast - Roger Voss
The 2017 Doyac has quite a punchy blackberry and blueberry scented bouquet. The palate is medium-bodied with gritty tannin, fine energy but it feels a little muddled towards the finish at the moment.
Neal Martin-Vinous
Couleur sombre d’intensité normale. Nez discret et fruité. Caressant à l’attaque, suave en milieu de bouche, le vin glisse sur un corps et une longueur moyens. 15
Jean-Marc Quarin
There’s lots of good dark-cherry and -plum character here, and although this isn’t the most structured 2017, the pretty fruit and relative ripeness are attractive.. 87-88.
James Suckling
This estate is located high up in the Médoc on clay-limestone soils, so they use a high proportion of Merlot - 65% planted in the vineyard and 75% in this blend. 85% of production goes into the grand vin. This has a fleshiness to it that's very attractive, with fairly weighty black fruits accompanied by a little rusticity on the nose and fairly robust tannins. It's charming and has a sense of flexibility. Consultants are Eric Boissenot and his colleague Marco Balsimelli. Organic, and undergoing biodynamic conversion, with Demeter certification expected in 2019. Drinking Window 2022 - 2032. 88.
Decanter -Jane Anson
Ce cru en conversion en biodynamie possède une robe sombre avec un beau nez bien défini. Le vin est de demi-corps, de bonne densité, de la fraîcheur. 3-8 ans. 89-90.
Bernard Burtschy
Violacé. Bouquet frais, fruité, marqué par des notes de cassis et de mûres. Mise en bouche friande, crémeuse et compacte. Le vin est élégant, friand et doté de tannins aux grains fns. Je pense qu’il va encore quelque peu gagner en profondeur mais il afche déjà beaucoup de délicatesse et de fnesse. 2022-2034
Yves Beck
91 POINTS A light, finty edge to the nose here with a rich, ripe and succulent palate that has beautful balance and layered tannins throughout. A blend of 75 per cent merlot and 25 per cent cabernet sauvignon. Try from 2021.
James Suckling
90/100 Tasted at the Cru Bourgeois annual tasting, the 2015 Doyac has an impressive, well-defined and focused bouquet with blackberry and raspberry fruit, finely tuned with good mineralité. The palate is medium-bodied with supple tannin, well-judged acidity and well-integrated oak. This is a wellcrafted Haut-Médoc that will give a decade of pleasure. Recommended. Tasted September 2017.
Wine Advocate - Neil Martin
87/100- Robe grenat soutenu, reflets violines. Nez franc sur de jolis fruits noirs et rouges, note de cacao, épices douces en retrait. Attaque douce, bouche élégante, raffinée, où le fruit s'exprime librement au milieu de notes boisées. Belle cuvée.
Médaille d'Or Gilbert et Gaillard - Concours international 2017
80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon 15,5-Dark crimson. Some rather unusual oak notes on the nose. Very sweet start. Unusual. Pretty marked tannins – and heat – on the end.
Jancis Robinson
Haut-Médoc 2014 Score: 89 Country France Region Bordeaux Issue Web Only - 2017 Tasting Note Ripe and solid, with a core of black currant and dark plum fruit allied to a graphite spine and backed by hints of iron and anise on the finish. Well done. Merlot and Cabernet Sauvignon. Drink now through 2022. 9,700 cases made.
Wine Spectator
88 POINTS Because it is planted in clay and limestone soil, this wine is inevitably dominated by Merlot. The wood-aging flavor shows strongly with spice and toast while the fruit is just beginning to hint at a black-currant future. It is rich and full, needing time. Drink from 2022.
Wine Enthusiast